Fysioterapeuten: - Slik forebygger du overtråkk i basket

Postet av Eidsvoll Basketball Klubb den 18. Jun 2024

Hvordan kan man forebygge overtråkk i ankelen? I denne artikkelen ser idrettsfysioterapeutene og idrettskiropraktorene hos vår fysikalske samarbeidspartner Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi (www.eidsvollkiropraktorsenter.no) nærmere på dette – og de viser også fram anbefalte øvelser (med video) som kan forebygge overtråkk og andre ankelskader. Du kan lese mer om vår samarbeidsavtale med dem her: (https://www.eidsvollkiropraktorsenter.no/fysikalsk-samarbeidsavtale-med-eidsvoll-basket/)

  • Overtråkk kan føre til skader på leddbånd i anklene

En forstuet ankel, også kjent som et overtråkk, innebærer skade eller strekk på en (eller flere) av ankelens tre hovedligamenter på utsiden av ankelen (inversjonsovertråkk). Ankelen har en utrolig viktig funksjon, så slike skader bør alltid tas på alvor – da det å ignorere skaden kan, i verste fall, gi grunnlag for kronisk ankelinstabilitet og smerter.

  • Ankler og knær er de vanligste skadeområdene i basket

I basket er det særlig beina som er mest utsatt for skader. Dette gjelder spesielt knærne og anklene. Noen av de vanligste skadene inkluderer leddbåndskader og seneskader i anklene. Dette skyldes feiltråkk hvor ankelen og foten får en vridning, og dermed overstrekker man – eller ryker – leddbåndene.

Tråkket over? Slik undersøker vi anklene dine.

Våre klinikere vil kunne evaluere omfanget av skademekanismene i ankelen din. Basert på funksjonelle undersøkelser, historietagning og tester – vil man kunne sette en mistenkt gradering, samt hvilke ligamenter som er involvert. I tillegg til dette vil klinikeren vanligvis også undersøke legg og akillessenen for å se at ikke den er involvert i skaden. Dersom vi mistenker et avrevet eller skadet leddbånd innehar våre klinikere henvisningsrett til bildediagnostisk utredning (inkludert røntgen og MR undersøkelse). Dette innebærer altså at man tar spesialbilder av skadeområdet og får ytterligere svar angående skadeomfanget.

Fysioterapi mot forstuet ankel og ankelskader

En forstuet ankel har større sjanse for å bli skadet igjen, så gjør det du kan for å redusere risikoen. Hold anklene sterke og fleksible. Vår idrettsfysioterapeut kan hjelpe deg med å sette opp et tilpasset styrkeprogram tilpasset deg og dine ankler.

– Redusere smerter og hevelser

Ved mild ankelforstuing er de første hovedmålene for fysioterapi å redusere smerte og hevelse, samt beskytte leddet og dets leddbånd fra ytterligere skade. Du bør se en god effekt i løpet av 14 dager. Når det gjelder kronisk ankelforstuing, fokuserer målene for fysioterapi på å redusere smerte og ødem, samt gjenopprette funksjonell bevegelse og stabilitet. En langvarig ankelskade vil ta lenger tid – opp mot 12 uker rehabiliteringsterapi. Vi tilbyr også anti-inflammatorisk laserterapi som kan hjelpe deg. Behandling med laser har dokumentert positiv virkning på ankelskader og forstuinger – ved å redusere væskeansamling og stimulere reparasjon.

Øvelser for forebygging av ankelskader og overtråkk

Det er alltid enklere å forebygge enn å tilhele. Sistnevnte tar naturlig nok lengre tid, og kan kreve veldig tett oppfølging fra fysioterapeut i forhold til progresjonsøvelser og lignende for å få 100% optimale resultater. I videoen nedenfor viser vi fram et treningsprogram bestående av 4 øvelser. Du kan se videoen her: https://youtu.be/k9kEdaJtOCk?si=aEQvAp-hxA4JmrN1

  • Hvor ofte bør jeg gjøre øvelsene?

Dersom du utfører dette treningsprogrammet 2-3 ganger i uken vil du kunne redusere risikoen for idrettsskader i både ankler, akilles og knær.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi: Vi besvarer dine spørsmål helt uforpliktende og gratis

Husk at formålet med den fysikalske samarbeidsavtalen vi har med Eidsvoll basket innebærer skadeforebygging og kunnskapsformidling for økt helsekunnskap. Dette innebærer også at du, som spiller eller medlem av Eidsvoll basket, kan stille oss spørsmål helt gratis via kontaktskjema på vår hjemmeside eller via våre sosiale medier (www.facebook.com/eidsvollkiropraktorsenter/). Da kan vi også gi råd og vink i en tidlig fase av problematikken, og sørge for at det ikke utvikler seg til å bli en større skade. Vi ønsker også å minne om at samarbeidsavtalen også er gjeldende ved vår andre klinikkavdeling i Eidsvoll: Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi (www.raaholtkiropraktorsenter.no). Husk at dere gjennom avtalen med oss også får rabatterte priser.

Heia Eidsvoll basket! 

Vennlig hilsen,

Et bilde som inneholder person, klær, Menneskeansikt, smilAutomatisk generert beskrivelse
 Are, Magnus, Kristine og Alexander v/ Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi 

Kilder og referanser

  1. Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi (www.eidsvollkiropraktorsenter.no
  2. Vondtklinikkene – Tverrfaglig helse og skaderehabilitering (www.vondt.net
  3. Idrettskiropraktor Alexander Andorff (www.facebook.com/kiropraktoralexanderandorff/
  4. Les mer om samarbeidsavtalen her: https://www.eidsvollkiropraktorsenter.no/fysikalsk-samarbeidsavtale-med-eidsvoll-basket/

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.